Σε μια παγκόσμια αγορά, όταν κάποιος κερδίζει κάτι, κάποιος άλλος χάνει. Αυτό ισχύει και στον τουρισμό, όπου τα τουρκικά παράλια βλέπουν ένα ελληνικό νησί να τους παίρνει μερίδιο της αγοράς.
Την φετεινή χρονιά η Σάμος προσελκύει Τούρκους τουρίστες, που βλέπουν την αδικαιολόγητη ακρίβεια στη δική τους πλευρά του Αιγαίου να είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα χρήματα που κερδίζουν.
Η κατάσταση στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στα παράλια, έχει ξεφύγει και τα τουριστικά θέρετρα (Αλικαρνασσός, Σμύρνη,Τσεσμές) εστιάζουν μόνο στους πλούσιους πελάτες με τις τιμές να θυμίζουν τα δικά μας ακριβά νησιά.
Οι πλούσιοι πελάτες δεν επαρκούν για να καλύψουν τη χασούρα από τη μεσαία και μικρομεσαία τάξη.
Οι υψηλές τιμές συνδυάστηκαν με την δυνατότητα της τουριστικής βίζας που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάρτιο, δίνοντας στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και έχουν καθημερινές συνδέσεις με καράβια, την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτή την υπεροχή τους.
Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν την διαφήμιση των Κυκλάδων αλλά έχουν μεγαλύτερο φυσικό πλούτο, εξαιρετικές παραλίες και σε νησιά όπως η Λέρος, η Λήμνος, η Σάμος, θα δείτε ότι τα καταλύματα και η εστίαση είναι πολύ πιο φθηνά.
Το 2024 η ανάπτυξη θα προέλθει από τον σχεδόν τετραπλασιασμό των Τούρκων επισκεπτών, καθώς εκτιμάται ότι από τους 40.000 που επισκέφθηκαν το νησί το 2023, φέτος ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 150.000 Τούρκους!
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση στον τουρισμό στα παράλια της Τουρκίας είναι τόσο άσχημη που ακόμη και Άραβες τουρίστες επιλέγουν να πάρουν το πλοίο και να περάσουν στην Κω, τη Σύμη και, κυρίως, τη Σάμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο του 2024 οι τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Τουρκία αυξήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 90%, ποσοστό εξωφρενικό για μια χώρα με πληθωρισμό άνω του 70%!
Ένας Τούρκος που ζει στο Βέλγιο ανέφερε ότι προτίμησε ένα ελληνικό νησί και ένα ξενοδοχείο all inclusive στις αρχές Ιουλίου, πληρώνοντας περίπου 650 ευρώ. Για τις ίδιες ακριβώς παροχές και υπηρεσίες στην Τουρκία, θα έπρεπε να πληρώσει πάνω από 4.300 ευρώ! Ακόμη και τοπικές ιστοσελίδες στην Τουρκία γράφουν διθυράμβους για τη Σάμο, αποκαλώντας την εντυπωσιακό νησί με «γαλαζοπράσινες παραλίες, καταπράσινα τοπία και ιστορικές ομορφιές». Ως η γενέτειρα του διαχρονικού φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, η Σάμος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και επιστημονικά κέντρα της αρχαιότητας που αξίζει να επισκεφθούν σήμερα οι Τούρκοι ταξιδιώτες.
Η Κρήνη (Τσεσμέ) απέναντι από τη Χίο, το Κουσάντασι, το Αϊδίνιο απέναντι από τη Σάμο και η Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ) απέναντι από την Κω, είναι τα σημεία από τα οποία ο τουρκικός τουρισμός μετακινείται προς την Ελλάδα.
Τα όσα αναφέρει το Bloomberg επιβεβαιώνονται και από τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, τον κ. Πάρη Παπαγεωργίου, που τονίζει ότι η εισροή τουριστών από την Τουρκία αλλάζει τα πλάνα για τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο νησί.
«Ήδη χιλιάδες τουρίστες από τη γείτονα χώρα έχουν φτάσει στη Σάμο και αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες για να απολαύσουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρει το νησί μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά της Τουρκίας μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην ενίσχυση των επαγγελματιών του τουρισμού, ειδικά στην αρχή της σεζόν».
Σε μια περίοδο όπου πολλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η έλλειψη νερού, και οι Κυκλάδες βλέπουν υπερβολικό αριθμό τουριστών που πιέζουν τις υποδομές και τους κατοίκους, νησιά όπως η Σάμος μπορούν να συμβάλουν στην τουριστική οικονομία και να αποσυμφορήσουν άλλους προορισμούς, είτε άμεσα, δηλαδή φέτος, είτε του χρόνου, που αναμένεται ένα ακόμη πιο γεμάτο καλοκαίρι.
Η Σάμος, ως μεγάλο νησί, έχει μια μοναδικότητα.
Είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά όπου δεν υπάρχει ένας κεντρικός οικισμός που συγκεντρώνει όλο τον κόσμο και ένας δεύτερος συμπληρωματικός. Μπορείς να μείνεις στο Βαθύ, στο Κοκκάρι, στο Πυθαγόρειο, στο Καρλόβασι, στον Μαραθόκαμπο.
photo credits : Nick Tsoulontino (Tsoulos) Stelios Demertzis, Noya Beach bar