Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια και σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, καθιερώνουν από φέτος, την 1η Ιουλίου σαν «Ημέρα Πυθαγόρειας Διατροφής».
Είναι μία μοναδική ευκαιρία για το νησί μας να καθιερώσει και να προβάλει τις προτάσεις του μεγάλου διδασκάλου για την διατροφή και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή. Είναι γνωστό ότι η χορτοφαγική δίαιτα πριν την ίδρυση της vegan society από τον Donalt Watson το 1847 λεγόταν παγκοσμίως πυθαγόρεια διατροφή (pythagorean diet).
Τη συγκεκριμένη ημέρα εστιατόρια, ταβέρνες και εστιατόρια ξενοδοχείων θα προσφέρουν στους επισκέπτες πιάτο Πυθαγόρειας Διατροφής λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά που πρότεινε ο Πυθαγόρας για πνευματική και σωματική ευεξία. Η κίνηση αυτή θα προβάλει το νησί μας διεθνώς και θα επιφέρει πολλαπλά τουριστικά οφέλη.
Στόχος είναι, με έναρξη την 1η Ιουλίου, να περιλαμβάνονται σταθερά στα μενού των ξενοδοχείων και εστιατορίων, ένα ή και περισσότερα πιάτα της Πυθαγόρειας Διατροφής. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου είναι σε επικοινωνία με τους Επαγγελματικούς Συλλόγους προκειμένου να διευρυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις αυτή η διατροφή.
Για την φετινή 1η Ετήσια Ημέρα Πυθαγόρειας Διατροφής οι επιχειρήσεις που θα περιλάβουν στο μενού τους σχετικά πιάτα είναι οι εξής:
ΒΑΘΥ
Γαλανού Παρασκευή – Το μαγαζί του Γιάννη (Yanni`s ouzeri).
Μενού:
1) Αγγινάρες,
2) Ρεβύθια με σάλτσα μελιτζάνας δυο φούρνο
ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Antigoni's Deli Concept
Τρεις επιλογές, διαθέσιμες από το πρωί.
1) Σταρόζουμο
2) Μπουρέκια
3) Ένα πλατό με κριθαρένιο ψωμί, ελαιόλαδο για βούτημα, ελιές ντόπιες, κλωσσάκι, μπουρνέλι, σύκα, καρύδια, σταφίδες μοσχάτες και σταφύλια.
Εστιατόριο «Ελιά»
Το εστιατόριο Ελιά στο Πυθαγόρειο θα συμμετέχει στην δράση με μία δροσερή σαλάτα η οποία θα ονομαστεί «Σαλάτα του Πυθαγόρα» και θα περιέχει φακές, ρόδι, σταφίδες, κρεμμύδι χλωρό, σκόρδο, χυμό πορτοκαλιού, καρύδια, μηλόξυδο, ρόκα, μαϊντανό και τζίντζερ.
Eπίσης στην ημέρα Πυθαγόρειας Διατροφής θα συμμετέχουν με πιάτα στο μενού τους οι εξής επιχειρήσεις στο Πυθαγόρειο:
ΤΙ ΕΤΡΩΓΕ Ο ΠΥΘΑΓΌΡΑΣ
Η διατροφή που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας ήταν χορτοφαγική, δηλαδή έτρωγε : Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, όσπρια εκτός από κουκιά και φασόλια και γαλακτομικά.Tα δημητριακά ήταν η βάση της διατροφής της Χρυσής Εποχής, όπως μας λέει και ο Ησίοδος στο έργο του «Έργα και Ημέραι» και η βασική τροφή των Πυθαγορείων. «Δύο από
τις βασικές τροφές των Πυθαγόρειων ήταν ο άρτος και το μέλι» (Ιάμβλιχος,
«Περί Πυθαγορικού Βίου», Ο Πυθαγόρας πρότεινε το κεχρί στους μαθητές
του ως την ιδανική τροφή: «θεωρούσε ότι το κεχρί ήταν το καταλληλότερο
είδος για την τροφή τους» (Ιάμβλιχος «Περί Πυθαγορικού Βίου» και το
χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού, χυλών και διάφορων
αρτοσκευασμάτων.
Σήμερα όλες αυτές οι τροφές είναι αναγνωρισμένες ως απαραίτητες για τον
οργανισμό μας και αποτελούν βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής.
Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού πλούσιο σε βιταμίνες του
συμπλέγματος Β.
Τα όσπρια (οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια) είναι τροφές πλούσιες σε
φυτικές πρωτεΐνες, Περιέχουν πολλών ειδών βιταμίνες (ακόμη και την
Β12), και μεταλλικά άλατα
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, όλες σχεδόν τις απαραίτητες
βιταμίνες και τα ωφέλιμα αντιγηραντικά Ω3-Ω6.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική πηγή βιταμινών C, Β,
καλίου, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Το μέλι Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί μια εξαιρετική
πηγή ενέργειας.
Το ελαιόλαδο Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και συντελεί στην
μακροζωία και τη ζωτικότητα.
Οι χορτοφάγοι στην Ευρώπη ακόμα και μετά τα αρχαία χρόνια συνέχισαν να
ονομάζονται «Πυθαγόρειοι» λόγω του Πυθαγόρα, του μεγάλου αυτού
μαθηματικού και φιλοσόφου, και των μαθητών του, που από τον 6ο αιώνα πΧ
απείχαν από το κρέας
Ο Πυθαγόρας υπήρξε ο πιο γνωστός συνειδητοποιημένος φυτοφάγος της
αρχαιότητας, τόνιζε στις ομιλίες του την άρρηκτη σύνδεση τροφής, ψυχής,
σώματος και νου και δίδασκε στους μαθητές του το «στοχασμό»
τα πιθανά οφέλη
Περισσότερη ευεξία και ζωτική ενέργεια.
Αρμονία ανάμεσα σε σώμα και πνεύμα.
Αυξημένη πνευματική διαύγεια.
Καλύτερη διαχείριση του άγχους, ψυχική γαλήνη.
Έλεγχος των περιττών κιλών.
Αντιγήρανση και μακροβιότητα.
Νεανικό σφρίγος και οξύνοια νου ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία!
Η Πυθαγόρεια διατροφή εξερεύνησε τις φυσικές ιδιότητες των πρώτων
υλών και προσπάθησε να τις χρησιμοποιήσει στο έπακρο προκειμένου
καταρχάς να επιτευχθεί αρμονία και ισορροπία στις προσλαμβάνουσες
από τον οργανισμό τροφές και τελικώς, μία φυσική δομή άμυνας ενάντια
στις ασθένειες. Άλλωστε και ο ίδιος ο Ιπποκράτης μίλησε για τα φυσικά
οφέλη της διατροφής ενάντια στις ασθένειες και για τη χρησιμότητα της
στην υγεία μας.